Barngardiner

Sponsrade länkar

Gardiner till barnrum ska vara glada, tåliga och gärna billiga. Barngardiner måste vanligtvis bytas ut årligen till följd av fläckar eller skador i tygerna.

Barngardiner
Barngardiner i rosa – fin kontrast till gröna väggar

Sponsrade länkar

Gardiner till barnrum ska i regel vara färgglada och tåla häftig behandling. Blå och rosa barngardiner dominerar de flesta pojk- och flickrum, där pojkrum oftast får blå gardiner medan flickorna får rosa. Enkelt och traditionellt. Typiska flickgardiner kantas av volanger och motiv med romantisk lekfullhet såsom hjärtan, prinsessor och stjärnor. Motiv ur Nalle Puh, Hello Kitty, eller Djungelboken är vanliga, liksom gardiner med insekter, feer och älvor.

Rullgardiner vanliga gardiner för barn

Rullgardiner är vanliga barngardiner. Vanligtvis kombineras de dock med andra barngardiner. Själva rullgardinen finns enbart för att mörklägga rummet nattetid. På dagen hissas den upp för att inte hämma ljusinsläppet. Barnrum ska nämligen vara färggranna och ljusa – dagsljus är en viktig ingrediens för barnens välmående.

Gardin för barn - material

Ljusa barnrumsgardiner
Ljusa färgtoner inger en lugn känsla för spädbarn. Äldre barn brukar emellertid föredra starkare färgkulörer i gardininredningen.

Ren bomull är inte att rekommendera för barngardiner eftersom bomull samlar damm. Välj gärna ett naturligt tyg som dessutom är hållbart och lätt att maskintvätta. Och satsa på billiga gardiner i vetskapen om att de kan behöva bytas ut vilken dag som helst.