Öljettgardiner

Sponsrade länkar

Du som själv ska tillverka din öljettgardin kan med lätthet anpassa öljetternas utseende och färg efter gardinens mönster. På så sätt skapar du en snygg helhet.

Öljettgardiner
Öljettgardiner är lätta att flytta längs gardinstången.

Sponsrade länkar

De flesta textilgardiner kan enkelt utrustas med öljetter. Fördelen med att kombinera gardinstången med öljetter – istället för att trä den genom ett veck i själva gardintyget – är att det blir lätt och smidigt att flytta gardinen längs med stången. Bra för dig som ofta är i behov av att dra för gardinen.

Köpa färdiga öljettgardiner eller sy dem själv?

Färdiga öljettgardiner finns att köpa på IKEA eller Hemtex. Men det går även att köpa öljetter som enkelt fästs på gardinen förutsatt att man förberett hål på förhand. I så fall är det du själv som avgör hur stort avstånd du vill ha mellan öljetterna. Tänk på att ett stort avstånd leder till att rynkorna – eller vecken – blir större så länge gardinen inte är dragen för fönstret.

Olika typer av öljetter

Utbudet av öljetter är stort i gardin- och tygbutiker. Du kan i regel välja mellan många olika färger och storlekar. På så sätt uppstår en möjlighet att anpassa öljetterna efter gardinens mönster och stil. Svarta öljetter och stänger till helvita långgardiner är t.ex. mycket snygga, liksom randiga öljetter till gardiner med ränder.