Vita gardiner

Sponsrade länkar

Vitt är klassiskt och alltid gångbart – men tyvärr också fantasilöst och enformigt. Du som inreder med vita gardiner bör – med fantasins hjälp – göra dem unika och mer personliga.

Vita gardiner
Vita gardiner skapar ett ljust och luftigt intryck.

Sponsrade länkar

Vitt är den klassiska färgen i gardinsammanhang. En vit gardin duger alltid – oavsett övrig rumsinredning. Vitt är det enkla valet för dig som inte orkar planera ditt gardinval alltför ingående, men ändå vill vara säker på att gardinerna passar. Vita gardiner har också övriga fördelar:

  • De är tidlösa och blir inte omoderna, förutsatt att de är enkelt mönstrade. En vit gardin behöver därför inte bytas ut lika ofta som en gardin i någon annan färg.
  • Vita gardiner skapar ljus i rummet och förknippas ofta med klassisk, skandinavisk inredningsstil.

Till nackdelarna hör dock att vita gardiner varken skyddar mot ljus eller insyn i samma omfattning som mörkare gardiner. Tjocka, naturvita linnegardiner är emellertid en gardintyp som skyddar mot såväl insyn som ljus.

Vita gardiner – skandinavisk stil

Vita sovrumsgardiner
Vita gardiner skapar en lantlig känsla av vardagsromantik – i synnerhet i kombination med spröjsade fönsterbågar i samma färgton.

Vita gardiner förknippas vanligtvis med stilren nordisk inredning; i inredningssammanhang benämnd skandinavisk inredningstil. Denna still uppfattas – åtminstone i Sverige – som lite urvattnad och småtråkig. Satsa därför på lite roligare vita gardiner, förslagsvis:

  • Tjocka helvita gardiner i kombination med svarta stänger och öljetter.
  • Kombinera vita gardiner med stämningsbelysning – t.ex. fönsterlampor. På så sätt skapar du en skuggsättning som ger gardinerna liv under kvällstid.
  • Ha rikligt med krukväxter i fönster som pryds med vita gardiner.

Eftersom vita gardiner upplevs som ytligt tråkiga är det A och O att ge dem en roligare touch. Förslagen ovan är inte de enda möjliga – tänk till i några minuter för att komma på fler.