Lamellgardiner

Sponsrade länkar

Lamellgardiner hör vanligtvis till kommersiell inredning, men under senare år har de även blivit populära i privata hem.

Lamellgardiner
Lamellgardiner passar alla husets rum, däribland matrum

Sponsrade länkar

Lamellgardiner användes tidigare uteslutande i kommersiella sammanhang, t.ex. i väntrum och lokaler med stora fönsterpartier. För något årtionde sedan tog de steget ut i privata hem; de passar nämligen den moderna, trendiga livsstilen som klassiska designers tar fasta på.

Lamellgardiner – moderna och funktionella

Lamellgardinerna möjliggör att mycket exakt reglera ljusinsläppet i och med att de vertikala lamellbladen täcker hela fönsterpartiet. En lamellgardin är därför ytterst funktionell. Detta – i kombination med lamellernas raka linjer – gör lamellgardinen både funktionell och modern på samma gång.

Lämpliga för allergiker


Lamellgardiner är mindre känsliga för fukt och damm än vanliga tyggardiner. Detta gör att lamellgardiner ofta används på sjukhus och läkarmottagningar.

Övriga karakteristika

Övriga kännetecken för lamellgardiner:

  • Lamellgardiner fästs på skenor i taket. Varje lamell fästs i skenan med en eller två krokar.
  • Lamellernas bredd varierar vanligtvis mellan 89 och 127 mm.
  • Lamellgardiner säljs till ett ganska högt pris; 500 kr per lamell är inget ovanligt. Billiga lamellgardiner går att hitta på exempelvis Jysk.
  • Lamellgardiner är ofta längre på höjden än vanliga fönster. De passar därför bäst på inglasade balkonger, altaner och glasverandor.
Lamellgardiner i vardagsrum
Lamellgardiner i vardagsrum med klassisk inredning. Gardinen lämpar sig bäst för stora, sammanhängande fönsterpartier.

Till lamellgardinernas fördel hör möjligheten att montera en elmotor som reglerar lamellerna. Det är vanligt att reglera lamellerna med en fjärrkontroll.