Linnegardiner

Sponsrade länkar

Gardiner av linne har under senare år blivit en modefluga. Särskilt populära är de något mer exklusiva gardinerna av hellinne, men även linnegardiner av halvlinne är populära.

Linnegardiner
Vita linnegardiner passar bra till sovrumsinredning

Sponsrade länkar

Linnegardiner är mysiga eftersom det naturliga tyget ger en äkta känsla. En linnegardin passar i princip alla rum, inte minst arbetsrum, eftersom tyget inger lugn och ro; särskilt om rummet är försett med en enfärgad, vit linnegardin.

Linnegardiner av hel- eller halvlinne

Vita linnegardiner är ganska tunna och vanliga. Gardiner kan vara tillverkade av tygblandningar eller rent linne; tyger bestående av 100 % linne benämns hellinne. Numera finns även halvlinne, vilket innebär linne som kombineras med ett eller flera andra tygsorter. Gardiner av halvlinne är i regel billigare gardiner av rent, äkta linne.

Linnegardiner och skötsel

Den främsta nackdelen med linnegardiner är att de krymper ca tio procent i samband med första tvätten. Det innebär att man bör beräkna att gardinen måste vara ca en tiondel större än vad som senare behövs. Värt att tänka på i sammanhanget är att linne är ganska strävt i början. Tyget mjuknar dock upp i takt med att det tvättas. Linnegardiner är utmärkta för arbetsrum och vardagsrum. I barnrum är dock andra textilier bättre lämpade.