Vardagsrumsgardiner

Sponsrade länkar

Med hjälp av gardiner kan man – till synes utan större kraftansträngning – modifiera den upplevda rumsuppfattningen. Nedan presenteras några tänkvärda tips på smart gardininredning i vardagsrummet.

Gardinuppsättning tyggardin
Två uppsättningar av samma tyggardiner skapar en röd tråd i denna vardagsrumsinredning.

Sponsrade länkar

Vardagsrummet upplevda estetik och måttförhållanden kan modifieras med hjälp av smart gardininredning. Just gardininredningen blir särskilt viktig i de fall man av olika anledningar är missnöjd med fönsterpartiets storlek och ljusinsläpp. Som inredare kan följande basala tips vara vägledande inför gardinköpet:

  • Fönsterpartiet ser högre ut ifall man väljer att hänga gardinen en bra bit (ca 20 centimeter) ovanför fönstrets översta kant. För att ge fönsterpartiet ett bredare intryck bör man istället placera gardinlängderna på så sätt att sidorna inte syns igenom gardinen. Undvik på förekommen anledning bör man undvika genomskinliga och halvtransparenta gardintyger, t.ex. spets och tunt, vitt bomullstyg.
  • Använd förslagsvis panelgardiner i moderna vardagsrum med stora, rektangulära fönsterpartier som når ända ner till golvet. På så sätt blir aldrig gardinen större än själva fönstret och bidrar således inte till att fönsterpartiet visuellt upplevs som större än vad det är i verkligheten.
  • Fula och slitna fönsterpartier kan enklast döljas med mönstrade gardiner, som taktiskt stjäl uppmärksamheten från själva fönstret.
  • I vardagsrum med låg takhöjd – t.ex. i lägenheter från sent 1960-tal och tidigt 1970-tal – kan det vara smart att takmontera gardinerna i skenor. På så sätt bidrar gardinen till att skapa mer rymd i vardagsrummet.
Klassiska tyggardiner
Denna inredningsstil lyckas på ett förtjänstfullt sätt kombinera inslag av retro med modern minimalism. De klassiska långgardinerna är medvetet anonyma - på så sätt kan fokus riktas på andra inredningsdetaljer.
Gardiner med veck i vardagsrum
Enfärgade gardiner med veck – i kombination med spröjsade fönsterbågar – hjälper till att skapa en mysig och hemtrevlig känsla i vardagsrummet.

Praktiska aspekter med gardiner i vardagsrum

Mörka gardiner vardagsrum
Dessa moderna tyggardiner skapar en sammanhängande helhet i vardagsrumsinredningen – inte minst tack vare det faktum att även soffgruppen har en snarlik färgton.

Tänk även på att vardagsrumsgardinerna kan fylla en del praktiska funktioner. Tjocka tyggardiner hjälper t.ex. till att isolera rummet, då de hindrar kalla luftströmmar från de dragiga fönsterspringorna att färdas vidare in i bostaden. På marknaden finns till och med tjocka, halvtransparenta gardiner som både fungerar värmeisolerande och samtidigt släpper in ljus i bostaden.