Gardintyger

Sponsrade länkar

I valet av gardintyg är det viktigt att tänka dels på material, dels på stilen. Kommer gardinen att se snygg ut när den väl hänger på plats?

Gardintyger
Valet av gardintyg måste anpassas till rummets karaktär

Sponsrade länkar

Gardintyger följer övriga svängningar i modevärlden. I valet av gardintyger bör du dock i första hand prioritera din egen smak och de trender som genomsyrar övrig rumsinredning i ditt hem. Gardintyger kan kort och gott delas in i tre materialtyper:

  • Genomskinliga gardintyger
  • Halvgenomskinliga tyger
  • Mörkläggningstyger, eller väv

Av de ovanstående tillhör de halvgenomskinliga tygsorterna de mest populära; dessa skyddar mot insyn men släpper ändå igenom ett visst mått av dagsljus. 


Vävda gardiner populära

Gardiner är oftast vävda. Högkvalitativ blandväv med polyesterfibrer ger ett lättskött tyg. Men även naturliga material som lin, silke eller bomull används i många gardiner. Även ullblandningar kan användas i kombination med intressanta ytstrukturer. Dessutom finns gardintyger med brandhämmande material som huvudsakligen används inom kommersiella verksamheter.

Gardintyger köps som metervara; eftersom gardiner i princip kan tillverkas av all metervara finns det få begränsningar för dig som vill experimentera med gardiner. Det bästa är att köpa gardintyger online; risken med att köpa gardintyger på postorder är dock att kvaliteten senare visar sig vara undermålig.