Marimekko gardiner

Sponsrade länkar

Marimekko är Finlands största designföretag, som förknippas med landet världen över. I Sverige känns Marimekko idag aningen passé, men fortfarande finns det två konceptbutiker i landet.

Sponsrade länkar

Marimekko är Finlands ledande designföretag. Marimekko grundades på 1950-talet och hade höga försäljningssiffror i Sverige under 1970-talet. Därför uppfattas Marimekko idag som retro, eller hippie om man så vill. Marimekkos gardiner – liksom varumärkets övriga textilier – kännetecknas av en lyckad kontrastbildning mellan färger och mönster, ofta med betoning på enkelhet. Antalet färger är ofta litet och övergångarna mellan mönstertryck och bakgrundsfärg är skarpt, vilket skapar stilrena övergångar i ett för övrigt framträdande färgspel.

Ränder och blommor dominerar

Marimekko kännetecknas i första hand av enkla blommotiv, ränder och punktmotiv på vitt bomulls- eller polyestertyg. Kissanminttu, Hetkiä, Kotona, Kaiku och Satumaa är exempel på kända mönstermotiv från Marimekko. Den som vill bekanta sig närmare med Marimekkos produkter kan besöka konceptbutikerna i Stockholm eller Visby, alternativt beskåda produktutbudet på märkets finländska hemsida (marimekko.fi).

Marimekko – innovativ men inte modern

Marimekko kännetecknas en särpräglad och dynamisk design, som knappast kan betecknas som universell. Gardiner från Marimekko upplevs exempelvis inte som toppmoderna, men inte heller som regelrätt retroinspirerade. Att inreda ett lantligt hem med en gardin från Marimekko är dock ett vågat drag, som garanterat skapar en kontrast i hemmet. Gardinerna passar desto bättre i moderna hemmiljöer.