Gardinuppsättningar

Sponsrade länkar

Gardinuppsättningar innebär för de allra flesta två eller flera lager färdiga gardiner som hängs upp ovanför ett och samma fönster. Med gardinset menar vi däremot en enkel uppsättning gardiner.

Gardinuppsättningar
Anpassa gardinuppsättningen till övrig stil – här är gardinerna valda utifrån aristokratisk inredning.

Sponsrade länkar

Gardinuppsättningar är praktiska för dig som regelbundet förnyar din heminredning genom att byta ut textilier, däribland gardiner. Att byta ut gardinuppsättningar är särskilt vanligt på våren; det är också då de flesta butiker får in nya gardinset. Genom att byta ut gardiner, kuddfodral, sänkläder och sofföverkast kan man förnya praktiskt taget hela inredningen för några tusen kronor.

Gardinuppsättningar – multipla gardinlager

Med gardinuppsättningar menar man vanligtvis flera lager gardiner i kombination med ett och samma fönster. Gardinerna hänger vanligtvis på separata stänger och tygerna är naturligtvis anpassade till varandra vad gäller färg och design. När man däremot pratar om gardinset menar man vanligtvis en enkel uppsättning gardiner – t.ex. en sådan typ som kan köpas på Hemtex, Jysk, IKEA eller Ellos. Färdiga gardinuppsättningar med multipla lager gardiner är vanligtvis ganska dyra. Det billigaste alternativet är således att själv välja, mäta upp och sy sin gardinuppsättning. På så sätt blir gardinuppsättningen både estetisk och personlig.

Gardinuppsättning långa gardiner
Modernt sovrum med långa gardiner.

Gardinuppsättningar – tips för den händige

Du som vill köpa en dubbel uppsättning gardiner till ett eller flera fönster bör särskilt tänka på följande:

  • Avgör först om du vill kombinera två separata set med färdigsydda gardiner, eller en uppsättning dubbla gardiner som en designer eller specialist kombinerat på förhand.
  • Ifall du väljer det förstnämnda alternativet blir prislappen lägre – men du måste å andra sidan anpassa gardinernas färger, bredd, längder och upphängningar. Tänk vidare på att du kan behöva lägga upp gardinen trots att du köpt ett färdigt gardinset.

Tänk också på att det är betydligt svårare att skapa en harmonisk inredning med dubbla gardinuppsättningar än med enkla gardinset. Risken för s.k. stilbrott i inredningen är större ifall du väljer det förstnämnda alternativet.