Gardinskena

Sponsrade länkar

Gardinskenor kantas av många fördelar. Bl.a. framhäver de själva gardinen, utan att blotta dess upphängningsanordning. En gardinskena kan monteras både med och utan motorisering.

Gardinskena
Många har svårt att byta ut den klassiska stången mot en modern gardinskena.

Sponsrade länkar

Gardinskenor är vanliga alternativ till klassiska gardinstänger. En av gardinskenans stora fördelar är att den lyfter fram själva gardinen – en gardinskena är nämligen monterad i taket och därmed knappt synlig. Gardinskenor tillåter dessutom en mycket exakt reglering och är därutöver mycket tysta.

Gardinskena med eller utan motor?

Gardinskenor kan med fördel motoriseras. Motoriserade gardinskenor är utmärkta för dig som vill slippa tvätta gardintygerna från fettiga fingeravtryck eller andra smutsfläckar som överdriven beröring leder till. Särskilt exklusiva gardiner bör således monteras på motoriserade skenor, medan billiga gardiner istället kan monteras på stänger.

Gardinskenor fortfarande ovanliga i vanliga hem

Gardinskenor med motor är dock ganska ovanlig i vanliga hem, trots att de är mycket praktiska. Detta gäller även gardinskenor i övrigt. Motoriserade gardinskenor förekommer i första hand i stora lokaler och kommersiella utrymmen med höga glasfönster och väl tilltagen takhöjd. I dessa sammanhang är en uppenbar fördel med motoriserade gardinskenor är att dessa kan regleras helt automatiskt; gardiner ämnade för insynsskydd kan automatiskt ställas in att skydda mot insyn i olika omfattning under dygnets olika timmar. För övrigt kan en gardinskena monteras såväl i tak som i vägg – vägghängda gardinskenor är däremot mera ovanliga.