Rullgardiner

Sponsrade länkar

Rullgardiner används främst för mörkläggning. En mörkläggande rullgardin är därför svart eller mörkbrun som släpper ut minimalt med ljus.

Rullgardiner
Vita rullgardiner i matrum

Sponsrade länkar

Rullgardinens främsta funktion är att mörklägga. Därför är rullgardiner i regel tillverkade av mörk väv. En rullgardin som inte är avsedd att mörklägga kan mycket väl vara tillverkad av väv i en ljusare färg; i så fall är gardinens huvudsyfte att skydda mot insyn.

Billiga rullgardiner till standardfönster

Rullgardiner med standardmått är billiga att köpa; en sådan rullgardin kan enkelt köpas för några hundralappar. Du som däremot har ett fönster med ovanliga mått kan få svårare att hitta en passande rullgardin. I moderna hus finns många fönster som avviker från standardmåtten; därför har det uppstått en marknad för måttbeställda rullgardiner. I samband med att du måttbeställer din rullgardin kan du även passa på att välja lämpliga mönster i väven. Ett bra alternativ till att köpa en skräddarsydd gardin är dock att sy rullgardin själv.

Rullgardiner populära i barnrum

Rullgardiner är mycket populära i barnrum. Barnrum måste möbleras med stor omsorg; en fritt hängande gardin kan lätt bli smutsig eller förstöras; rullgardiner utsätts för mindre belastning i och med att de är svåråtkomliga – särskilt i uppfällt läge.

Populära rullgardiner

Mörkläggande svart rullgardin
Dubbel mörkläggning med både persienner och svart rullgardin.

Följande typer av rullgardiner är populära bland svenska konsumenter:

  • 1700-tals rullgardiner – passar antik inredning.
  • Rullgardiner av bambu – utmärkta för hem inredda i lantlig stil.
  • Handmålade rullgardiner – många konstnärer säljer t.ex. sin konst på rullgardinsväv.

Den mest populära sorten är dock – föga förvånande – vanliga billiga rullgardiner med standardmått.