Mörkläggande rullgardin

Sponsrade länkar

En mörkläggande rullgardin är ett utmärkt alternativ för dig som har behov av att sova i ett kolsvart rum. Rullgardiner för mörkläggning är dessutom utmärkta som skydd mot insyn.

Mörkläggande rullgardiner
Mörkläggande rullgardin i modernt sovrum.

Sponsrade länkar

Mörkläggande rullgardiner är tillverkade av svart eller brun rullgardinsväv. Det är särskilt vanligt med måttanpassade rullgardiner för mörkläggning. Detta beror på behovet av att rullgardinens bredd matchar fönstret på millimetern, eftersom gardinen annars släpper in ljus genom springor på sidan. Mörkläggande rullgardiner används vidare för att skydda mot insyn; en riktigt bra rullgardin släpper inte ens igenom skuggor.

Rullgardiner för mörkläggning – var behövs dessa?

De flesta mörkläggande rullgardiner säljs faktiskt till privatpersoner som är känsliga för ljus, särskilt på natten. Denna typ av rullgardiner används också till barnrum och toaletter för att skydda mot insyn. En måttanpassad rullgardin för mörkläggning kostar ca 500 – 1000 kr, beroende på kvalitet. Tänk dock på att en mörkläggande rullgardin enbart passar fyrkantiga eller rektangulära fönsterpartier. Du som har runda, ovala eller fönster formade som halvmånar kan räkna med svårigheter att uppnå total mörkläggning.

Persienner eller mörkläggande rullgardin?

Många ser persienner som alternativ till mörkläggande rullgardiner. Persienner är förvisso praktiska mot insyn, men de mörklägger inte lika bra som rullgardinsväv. Detta med anledning av att ljus sipprar in mellan gliporna hos de allra flesta persienner. För mörkläggning är således rullgardinen överlägsen persiennen.