Retro gardiner

Sponsrade länkar

Retrogardiner – eller vintagegardiner – är populära idag . De fungerar som en mysig kontrast till stilrent tråkig skandinavisk inredningsstil. Retrogardiner måste passa övrig inredning – på så sätt skapar du en röd tråd.

Retro gardiner
Äldre spetsgardiner utgör ett exempel på retro gardiner.

Sponsrade länkar

Retro gardiner är beteckningen på äldre gardiner i originalskick. I slarvigt tal används beteckningen även för nya gardiner som tillverkas i gammal stil. Retro är i gardinsammanhang ett mycket vitt begrepp som omfattar alla gardiner som är äldre än ca 30 år. Retro inrymmer således alltifrån mönstrade 1970-tals gardiner till spetsgardiner från 1940-talet. Riktigt gamla gardiner från tidigare århundraden kallas istället för antika gardiner.

Undvik stilbrott i inredningen

Eftersom begreppet retro är mycket brett, tror många att man kan kombinera en gardinkappa från 1970-talet med övrig inredning från 1930-talet allt – allt är ju retro. Så enkel är dock inte verkligheten. Du som resonerar på detta sätt löper stor risk att skapa stilbrott i inredningen. Den största utmaningen för dig som satsar på retro är därför att kombinera rätt – kombinera t.ex. pastellfärgade 1960-tals gardiner med möbler från samma årtionde.

Retro – svaret på nordisk inredning

Att inreda med retro gardiner har blivit populärt under senare år – anledningen torde vara att många är trötta på klassiskt nordisk inredning. Retro gardiner utgör en skarp kontrast mot klassiskt vita IKEA-gardiner, som idag anses vara ledstjärnan för skandinavisk inredning. Och retro är mysigt – i rimlig omfattning. Att inreda hela hemmet i retro kan bli för mycket. Istället kan man t.ex. kombinera en retrogardin från 1930-talet med en bordslampa från samma årtionde – på så sätt skapas en röd tråd i inredningen.