Gardinstänger

Sponsrade länkar

Gardiner kan idag hängas upp både på skena och på stång. Gardinstänger är vanligast eftersom det är enkelt och smidigt att sätta upp en gardinstång.

Gardinstång
Gardinstång i gul färg passar mörkbruna gardiner

Sponsrade länkar

Gardiner kan hängas upp med många olika upphängningssystem. Den klassiska gardinstången är bara en i raden av möjliga upphängningsmekanismer. Förutom stången finns bl.a. skenor för tak- eller väggmontering. Dessa används i kombination med t.ex. lamellgardiner. Fördelen med skensystemet är att gardinerna kan flyttas automatiskt med hjälp av en elmotor.

Gardinstång fortfarande vanligast

Den kassiska gardinstången är fortfarande den vanligaste upphängningsanordningen. Det har dels att göra med priset (inköpspriset är lågt), dels att det är lätt att montera en enkel gardinstång. Gardinstänger finns i många olika utföranden:

  • Gardinstänger i mässing – med eller utan krom.
  • Gardinstänger i trä – en gardinstång i trä passar särskilt lantlig inredningsstil.
  • Gardinstänger i smide – dessa passar bra med gardiner av vintage- och retrotyp.
  • Gardinstänger i rostfritt stål eller aluminium.

Det finns även plaststänger och gardinstänger med rostfritt stål-look. Den vanligaste tjockleken på gardinstänger är 16 mm och 20 mm. Vad längden beträffar är de flesta gardinstänger flexibla i det att de är utdragbara (vanligtvis kan de justeras med 40 cm). Enkla gardinstänger för ett fönster är vanligtvis 120 cm (+40 cm) långa.

Kompletta modulsystem

Gardinstänger säljs i regel som kompletta modulsystem med såväl stång som upphängningsanordning. I många fall ingår även små knoppar, eller ringar, som ska fästas i stängernas ändor. Dessa är naturligtvis utbytbara.