Metervara

Sponsrade länkar

Många butiker säljer färdiga gardintyger. Då slipper man fålla sidorna förutsatt att man köper rätt bredd.

Gardin metervara
Tack vare metervara kan du skapa en gardin med stil och egenart

Sponsrade länkar

I landets större städer finns gott om tygbutiker som säljer metervara bl.a. till gardiner. I större varuhus finns ofta en hel avdelning med gardintyg på metervara; internet är en annan möjlighet, men i samband med köp av metervara online är det svårare att på förhand avgöra tygets kvalitet.

Särskilda gardintyger på metervara

I butiker finns tyger i olika storlekar. Särskilda gardintyger mäter oftast 280 cm på höjden; många olika standarddimensioner förekommer dock – 80 cm och 300 cm är ett par exempel. Det finns naturligtvis särskild metervara som är förberedd för gardiner; då räcker det med att fålla sidorna – resten är redan fixat. Denna typ av gardintyg kallas ibland för halvfärdiga gardiner, vilket innebär att tyget är förberett såtillvida att allt utom sidorna måste fållas. För att inte riskera att behöva trixa med bredden i efterhand är det viktigt att välja rätt bredd från början.

Tyger och metervara i inredningen

Tyger och metervara har en central roll i all rumsinredning. Atmosfären påverkas starkt av tyger. I valet av gardintyg bör du tänka efter vilken effekt som gardinen ska ge. Långa gardiner med lodräta ränder höjer känslan av rymd och takhöjd. Vågad mönstersättning livar upp ett rum med en tråkig och fantasilös inredningsstil.