Sammetsgardiner

Sponsrade länkar

Sammetsgardiner är utmärkta insynsskydd men kan upplevas som tunga och klumpaktiga i kombination med vanlig inredning. Å andra sidan är de lämpliga om du medvetet vill skapa kontrast mellan gardiner och övrig heminredning.

Sammetsgardiner
Sammetsgardiner i ljus färg

Sponsrade länkar

Sammetsgardiner är tunga högklassiga gardiner som erbjuder ett fullständigt skydd mot insyn. Svarta sammetsgardiner är populära i detta avseende, medan röda sammetsgardiner främst används inom teatervärlden. I bostadssammanhang är ljusa sammetsgardiner vanliga; sammetsgardiner i vitt, gult och ljusgrönt är exempelvis populära i sovrum.

Var köpa sammetsgardiner?

I de flesta välsorterade varuhus med avdelningar för gardiner och heminredning finns åtminstone ett par sammetsgardiner i sortimentet. Sovtex, Hemtex, Ellos och IKEA är några exempel. Sammetsgardinerna från Hemtex är dock ganska mörka. Även Åhléns har ett fåtal sammetsgardiner i sitt sortiment, något billigare och något ljusare.

Sammetsgardiner kräver robust gardinstång

Eftersom sammetsgardiner är tunga är det viktigt att de monteras på en hållbar gardinstång. En standardstång från IKEA är t.ex. inte tillräckligt hållbar för att kunna bära en tung sammetsgardin. Räkna därför med att den hållbara stången medför en liten merkostnad. De lätta varianterna av sammetsgardiner kan dock monteras på vanliga stänger. I övrigt kostar en bra sammetsgardin ca 1000 kr per gardinset. IKEA och Åhléns varianter är billigast, medan Ellos’ sammetsgardiner är något dyrare.