Plisségardiner

Sponsrade länkar

Plisségardiner används ofta i kombination med traditionella gardiner, i regel för att skydda mot insyn. Plisségardiner är mysigare än persienner, enligt de flesta. Plisségardiner passar dessutom hemmets alla rum.

Plisségardiner
Plisségardiner i modernt vardagsrum

Sponsrade länkar

Plisségardiner används främst som solskydd; de fungerar som persienner och monteras fritt hängande på insidan av fönstret – eller inne i fönstret mellan glasen. Till skillnad från persienner är dock plisségardiner tillverkade av s.k. plisséväv. Vecken är däremot tillverkade av polyester.

Färdiga och måttanpassade plisségardiner

En plisségardin kan köpas såväl färdig som måttanpassad till ett specifikt fönster. Att klä in ett fönster kostar vanligtvis under tusenlappen; möjligtvis något mer ifall gardinen måste måttanpassas. En plisségardin för ett fönster med vanliga mått kan med fördel beställas på nätet; då blir priset väsentligt lägre.

Plisségardiner och priser

Plisségardiner tillhör de gardintyper som medför en hög totalkostnad sett till hela fönstrets utsmyckning; det har att göra med att plisségardiner ofta – i likhet med persienner – ofta kombineras med traditionella gardiner. Man måste således investera dubbla summor per fönster. Det kan dock vara klokt, eftersom plisségardiner har många bra egenskaper: de ser fina ut både i öppet och slutet läge. De kyler på sommaren och fungerar som isolering under vinterhalvåret. De är dessutom utmärkta som insynsskydd.