Lantliga gardiner

Sponsrade länkar

Lantliga hem är vanligtvis inredda med långgardiner på stång. Mönster- och färgval är flexibla. Undvik däremot att inreda med alternativa solskydd som lamellgardiner och mörka rullgardiner.

Lantlig tyggardin
Klassiska textilgardiner passar bäst i lantliga hem.

Sponsrade länkar

Enfärgade linnegardiner, naturfärgade bomullsgardiner och spetsmönstrade långgardiner i någon ljus färgton är lämpliga alternativ för den som i övrigt är inredda i lantlig stil. Textilboden och Stilero är möjliga inköpsställen. Men till saken hör att lantliga gardiner kan köpas i princip var som helst. Flexibiliteten i valet av gardiner är stor, förutsatt att hemmet i övrigt är inrett i gårdsromantisk stil. Denna stil inrymmer obehandlade trägolv, furudetaljer, väggpaneler i trä, äkta vintage och ett visst mått av Shabby chic. Gardinerna behöver däremot inte vara vintage – inte ens retro. Långa öljettgardiner på metallstång duger lika bra som linnegardiner på trästång, förutsatt att mönstertrycket framkallar en omhuldande och hemtrevlig atmosfär.

Alternativa solskydd inte att rekommendera

I gamla tider dominerade gardinen som hemmets primära solskydd, varför den som inreder i lantlig stil bör hålla sig till gardinen som solskydd. Panellängder, lameller, rullgardiner – och till och med persienner – är betydligt modernare påfund än textilgardinen; den som inreder med moderna gardinalternativ riskerar därför att ta kol på den lantliga stilen. Prioritera dock träpersienner och rullgardiner av bambu framför metallpersienner och fjäderrullgardiner, ifall du av någon anledning måste inreda ett lantligt hem med alternativa solskydd.

Gardinbelysning att rekommendera

Lantlig inredning är beroende av väl vald stämningsbelysning. Gardinbelysning är ett sätt att skapa stämning, eftersom belysningen ger ifrån sig skuggor på gardintyget. Prioritera diodbelysning, ljusslingor eller spotlights i taket ovanför gardinstången.