Moderna gardiner

Sponsrade länkar

En modern gardin kännetecknas i första hand av sitt mönstertryck. Gardintillverkare, som rakt av kopierar gällande mode, är inte att rekommendera. En originell stil, som samtidigt känns modern, är desto mer eftersträvansvärd.

Modern gardin
Färg- och mönsterval avgör om en gardin känns modern eller inte. Denna gardin är anpassad till rummets övriga färgsättning.

Sponsrade länkar

Som köpare behöver du knappast oroa dig över att lokala och internationella gardinproducenter inte hänger med i modets svängningar. Snarare är det en konst att hitta riktigt omoderna gardiner; t.ex. gardinkappor och gardiner med retroinspirerade mönstertryck. I skrivande stund dominerar raka linjer, ljusgråa toner och små kantiga mönster mot valfri ljus bakgrund. Randiga och rutiga gardiner är universella och således varken moderna eller ur tiden. På senare år har emellertid alternativa solskydd blivit moderna, däribland lamellgardiner (som för övrigt är utmärkta för stora fönsterpartier), panelgardiner och stramt hållna vävgardiner.

Moderna gardiner och återförsäljare

Påtryckningarna från modevärlden gör sig – paradoxalt nog – mest gällande hos billiga gardiner från IKEA och Jysk, som kopierar gällande mode rakt av. Hemtex, Åhléns, Svanefors och Kirsch är exempel på företag, vars gardiner är både originella och samtidigt moderna. En fördel med IKEA är dock att gardinerna är tillräckligt universella för att passa de flesta miljöer – både kommersiella lokaler och privata hem. Och stilen är modern, vilket är en perfekt lösning för den som inte har tid att tänka på inredningsstilen.

Mönster avgör mode

Mönstret har störst betydelse för huruvida en gardin känns modern eller inte. Valet av gardintyp spelar mindre roll – både panellängder, öljettgardiner och rullgardiner upplevs som moderna förutsatt att mönstret ligger tillräckligt i tiden. Däremot kan en modern gardintyp aldrig kompensera ett omodernt mönstertryck.