Hissgardin beskrivning

Sponsrade länkar

Du som ska sy en hissgardin behöver i regel en beskrivning. Sådana finns i överflöd på nätet – beskrivningen nedan är bara en av många.

Sponsrade länkar

Att sy hissgardiner är i princip lika lätt som att sy rullgardiner. Den viktigaste skillnaden mellan dessa gardintyper är att rullgardinen är tillverkad av rullgardinsväv, medan hissgardinen är tillverkad av tyg. En typisk hissgardin består av ett tygstycke som hissas upp med hjälp av band i små ringar på gardinens baksida. Ringarna sitter i sin tur fast i rundstavens kanal. Hissgardinen saknar således fjäderanordning.

Många beskrivningar på nätet

Nätet erbjuder en uppsjö av beskrivningar för dig som vill sy hissgardin. Följande mycket allmänna beskrivning kan gälla som utgångspunkt för att sy hissgardin:

  • Förbered följande material: ett tygstycke som täcker hela fönsterpartiet, band eller stark tråd till hissanordningen, fyra rundstavar samt tio små ringar (diameter ca 1,5 cm).
  • Fortsätt genom att fålla tygets kanter med maskin, sy därefter en kanal i tygets överkant. Denna kanal är ämnad för gardinstången.
  • Sy därefter fyra kanaler för rundstaven, detta genom att vika tyget.
  • Fäst en ring på baksidan av varje enskild kanal – genom denna ska bandet löpa. I själva ringarna knyts sedan tråden fast – på så sätt kan gardinen åka upp eller ner genom att du drar i snöret.

Färdiga hissgardiner har ofta standardmått

Att köpa färdiga hissgardiner är vanligtvis förbundet med svårigheter för dig som inte har ett fönster med standardmått. Att sy en hissgardin är således ett nödvändigt alternativ för dig med udda fönsterbredder samt för dig som önskar ett visst utseende på tyget som inte finns på standardgardiner.